Stand van nagels

Ingegroeide en/of (ronde) tunnel nagel
Een veel voorkomend probleem bij cliënten is een verkeerde vorm van de nagel, wat meestal leidt tot pijn tijdens het lopen. Een tunnelnagel en ingegroeide nagel zijn veel voorkomende gevallen.

De voornaamste reden van een ingegroeide nagel
Vaak groeit de nagel in omdat men van een enigszins ronde nagel de hoek afknipt (1) (de meeste nagels zijn redelijk plat). Dit vormt een probleem, door het lopen wordt de huid voor de hoek geduwd (2). De nagel groeit vervolgens door (3). Bij een volgende knipbeurt knipt men naast de hoek (die onder het vlees verstopt zit) en zo ontstaat er een punt aan die hoek (4). Deze punt groeit vervolgens met de nagel mee naar voren de huid, die er voor ligt, in.
Door eerst de nagelpunt eraf te frezen verlicht men de pijn. Daarna wordt het uitgroeien van de nagel begeleidt en krijgt men advies over hoe de nagel in het vervolg het best kan worden geknipt.

stand nagels

Versnellende problemen
Er zijn meerdere oorzaken waardoor een nagel sneller geneigd is in te groeien. Bij transpirerende voeten wordt de nagel zachter. Hierdoor is hij makkelijker in een (ongezonde) andere stand wordt gedrukt en is hij kwetsbaarder. Waardoor de nagel makkelijker ingroeit.
Ook ligt de oorzaak vaak in te kleine of te smalle schoenen. De nagel wordt dan in een ongewenste stand gedrukt en zal, vooral bij veel dragen van de schoenen, in deze stand groeien. Dit veroorzaakt op den duur veel ongemak en pijn.

Een nagel kan ook verdikt zijn door bijvoorbeeld ziekte of schimmel waardoor er drukpijn kan zijn. Door de nagel dunner te frezen wordt hij weer wat flexibeler en beweegt hij meer mee met de voet, zo vermindert de pijn. Ook dit moet regelmatig herhaald worden. Na enige tijd kan het zijn dat de nagel veel mooier wordt (uitgroeit). Dit is afhankelijk van de oorzaak. Bijv. in geval van reuma zal de nagel wel mooier worden maar nooit helemaal als van ouds.

Wetenswaardigheden                    Home