Steunkousen en spataderen

Twee problemen
In het been zijn 2 bloedcirculaties, een oppervlakkige en een inwendige. De oppervlakkige geeft de ontsierende blauwe aderen die op het been liggen, wanneer de kwaliteit/gezondheid ervan minder wordt. Vaak voelen benen hierdoor loodzwaar aan. Er wordt van spataderen gesproken wanneer aan de benen duidelijk zichtbare blauwe en verdikte, meestal kronkelig verlopende, aderen aanwezig zijn.

Inwendige spataderen
Inwendige spataderen geven ook problemen. Door de verminderde elasticiteit van de spatader 2
aders kan bloed moeilijker terug naar het hart, omdat het bloed niet voldoende naar boven geduwd kan worden. Door ophoping van het bloed stijgt de druk in de aders. Vocht en hiermee ook de afvalstoffen, worden de bloedbaan uit gedrukt, de weefsels in. Die trekken weer vocht aan en zo wordt de kwaal steeds erger. Met een dik been als resultaat. Ook sluiten door de slechte staat van de aders de aderkleppen, die terug stroming van het spatader 1bloed voorkomen, niet meer op elkaar aan. Dit heeft tot gevolg dat het bloed ook tegen de richting in wil gaan stromen, wat nadelig is voor de doorstroming en wederom de druk.Het is belangrijk dat het teveel aan vocht wordt verwijderd, aangezien het de kwaliteit van de weefsels aantast. Dit doordat het vocht het aanvoeren van belangrijke nieuwe voedingsstoffen en zuurstof blokkeert / verhindert.

Druk van buitenaf
Deels kan dit opgelost worden met plastabletten, maar dit kan niet oneindig doorgaan, omdat het kan leiden tot ernstige complicaties als uitdroging.
Daarom worden elastische kousen aangemeten. Door de druk op het been worden de aders dichter gedrukt tot zij weer de juiste grote hebben en de kleppen hun werk weer kunnen doen.
Mocht het been reeds te dik zijn, dan wordt het eerst enige tijd ingezwachteld om vocht uit de weefsels terug de bloedbaan in te duwen, waarna de elastische kousen hun werk kunnen doen.

Pijnloos bewegen
Soms geven spataderen pijnklachten, vooral ’s avonds, ’s nachts en na lang staan, ontstaan zware, opgezwollen, tintelende of jeukende, warme benen.
Heel belangrijk in dit verhaal is ook beweging. Vooral fietsen, wandelen en zwemmen. Bij fietsen en zwemmen, wordt het been wel bewogen, maar zonder de belasting van het eigen lichaamsgewicht. Ook bij wandelen worden de benen (gezond) bewogen met een (gezonde) niet overmatige belasting.
Het bloed in de aders van het been wordt mede teruggepompt naar het hart door de kuitspier te gebruiken. Deze oefent druk uit op de vaatwand en geeft de voortstuwende beweging aan het bloed.
Door te weinig beweging of na lang zitten, kan het been ook opzetten. Dus kuitspieroefeningen zijn erg belangrijk en daarom sterk aan te raden.

Plezierig dragen
Elastische kousen horen prettig te zitten, belangrijk is dus goed aanmeten. steunkousDe druk moet bij enkel en voet het hoogst zijn en naar boven toe afnemen. Om een kunstmatige opwaartse druk te creëren. Plooien zijn taboe, evenals het dubbel vouwen van de bovenrand. Deze afknelling zou de werking van de kous sterk verslechteren.

Tegenwoordig teenloos
Tegenwoordig zijn de kousen, gelukkig, zonder teenstuk. Een nauw teenstuk geeft namelijk enkele problemen. De tenen worden tegen elkaar geduwd, waardoor er likdoorns tussen de tenen komen of de tenen verstijven door de verkeerde houding. Het afwikkelen van de voet wordt hierdoor verminderd. Een compleet ander voordeel van het afwezig zijn van het teenstuk is dat de kous makkelijker aan en uit te trekken is.

Passend advies past de schoen
Denk erom dat hoge hakken de veneuze bloedstroom belemmeren, evenals klemmend schoeisel en kleding.
Er zijn verschillende natuurlijke middelen die de bloedsomloop en enkele bijkomende klachten kunnen verbeteren. Voor persoonsgebonden advies kunt u altijd terecht bij uw pedicure, specialist of huisarts.

Wetenswaardigheden                    Home