Van eelt tot likdoorn

Tenen kunnen in verschillende standen staan. Meestal is dit het gevolg van te kleine schoenen of ziekte, zoals diabetes en reuma, waardoor de pezen in de voet zijn verkort en de tenen kromtrekken. Een vervelend gevolg hiervan is de vorming van eelt, wat kan uitgroeien tot een likdoorn.De teen is de meest voorkomende, maar zeker niet de enige plaats waar eeltvorming kan ontstaan. Eelt ontstaat overal op het lichaam waar verkeerde druk wordt uitgeoefend. Meestal is dit op de de uiteinden van botten.

Van druk tot eelt
botjes teen 1grHet probleem ontstaat tijdens het dragen van schoenen. Vanwege de verkeerde stand van de teen raakt deze de binnenkant van de schoen. Hier ontstaat een drukplek. (De probleemzones zijn zwart gekleurd.) Het lichaam past zich aan aan deze situatie en zal op deze drukplek eelt aanmaken om de teen te beschermen. Hier begint echter het probleem. Het lichaam zal niet automatisch stoppen met deze eeltvorming, waardoor een overschot aan eelt ontstaat.

Van eelt tot likdoorn
botjes teen 2grDe pijn ontstaat wanneer het eelt zich op een bepaalde plaats sterk gaat concentreren en als een soort spijker door de huid naar binnen dringt. Dit wordt een (eelt)pit of likdoorn genoemd.
Overal in de huid liggen zenuwen. Wanneer de likdoorn niet tijdig wordt behandeld krijgt deze de kans om de zenuw te bereiken en er druk op uit te oefenen, dit wordt waargenomen als pijn. Het is van groot belang dat de pedicure tijdig kan ingrijpen, zo kan veel onnodige pijn worden voorkomen.

De behandeling
botjes teen 3grTijdens de behandeling verwijdert de pedicure de bovenste eeltlaag en wordt de likdoorn zo veel mogelijk uitgehold. Het zal in veel gevallen direct zorgen voor een verlichting van de pijn, omdat de druk wordt weggenomen. Dit proces zal enkele malen moeten herhaald, afhankelijk van de conditie van de voet, leeftijd en activiteiten van de cliënt. Ook de rust van de huid onder het eelt is van groot belang voor de genezing.

Ontsteking onder druk
botjes teen 4grEen drukplek, vooral rond de tenen kan gaan ontsteken met pusvorming. Onder de voet is dit meestal niet het geval en ontstaat een steriele ontsteking (geen pusvorming, maar een witte rand of plek). Dit is feitelijk nog moeilijker te doen genezen dan bij pusvorming. Een ontsteking onder een eeltlaag gaat gepaard met veel pijn. Door in de eerste weken met grote regelmaat uw pedicure te bezoeken kan de onderliggende huid, na behandelen, goed genezen. Ook het eelt zal worden verwijderd zodat de cliënt pijnloos (of met zo min mogelijk pijn) kan lopen.

De echte oplossing
Het verwijderen van het eelt of de likdoorn is uiteraard niet de enige oplossing van het probleem. De oorzaak van de drukplek (waar het eelt ontstaat), zal moeten worden aangepakt. Meestal is dit mogelijk door betere schoenen of steunzolen. In sommige gevallen, meestal bij ziekte, zal het eelt altijd terugkomen. Een regelmatig bezoek aan de pedicure is dan onvermijdelijk, maar bij goede behandeling kan de tijd tussen de bezoeken groter zijn.

En het belangrijkste, u loopt pijnvrij!

                               Wetenswaardigheden                Home